Stenshuvud

Stenshuvuds nationalpark är den sydligaste av Sveriges 29 nationalparker. Nationalparken bildades 1986 och omfattar ca 380 hektar. Syftet med parken är att bevara ett storslaget naturområde som har särskilda geologiska och biologiska skyddsvärden och som är av stor betydelse för friluftsliv. Stenshuvud är en av de artrikaste och mest omväxlande nationalparkerna i vårt land.

Berget Stenshuvud är 97 meter högt. Från bergets topp är utsikten storslagen. I söder breder de flacka sandfälten ut sig med vida hedar och blomsterrika torrängar. Mot havet avslutas sandfälten med en badvänlig sandstrand. Nedanför berget är kustremsan mer dramatisk med skarpskurna klippor och klapperstensfält. Där utanför breder ett blått hav med fri horisont ut sig. I klart väder syns Bornholm i söder och vänder man blickarna mot norr kan man ana blekingekusten. In mot land har man sommartid en fantastisk yv över ett nästan heltäckande tak av lövskog.

Trots att Stenshuvuds nationalpark är relativt liten till ytan finns här flera olika naturtyper som ger plats för en enorm artrikedom. Närheten till havet ger ett milt klimat som gör att bland annat murgröna och avenbok frodas.

Ett tips är att ta er upp till Stenshuvud från söder istället för "vanliga" hållet. Kör in mot Knäbäckshusen (efter Rörum), kör sedan mot Stenshuvud S, genom ett sommarstugeområde och parkera bilen på parkeringen (vid Rörums norra å). Då går ni genom skogen på en rödmärkt stig (som emellanåt knappt syns) på detta vis:för att komma ut till denna utsikt:Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0