Kiviks musteri

Första fröet till Kiviks musteri såddes 1888 när Henric Åkesson planterade sina första äppelträd i Kivik. Hans son Ivar tog över och byggde ett musteri mitt i äppelodlingen. 1950 tog nästa generation över, och förvandlade det lilla musteriet till ett modernt företag. Idag drivs Kiviks musteri av fjärde generationen.

   
 
 


Kiviksgraven
Kiviksgraven är omkring 3 000 år gammal, men det är inte bara anläggningens ålder som fascinerar utan också gravens storlek. Diametern är 75 meter och därmed är detta den största runda graven i Sverige som vi känner till. Men likt monumentala byggnadsverk kända från andra kulturer döljer också denna grav ett gåtfullt inre. I gravkammaren finns tio stenhällar som ristats med symboler från en bildvärld som kittlar fantasin hos den nutida besökaren. Fram ur stenarna träder bilder av människor, djur, skepp och vapen. Kanske avsåg man att avbilda en procession eller begravningsceremoni.


Vi vet inte vem, eller vilka, som har hedrats med denna begravning. Tidigare forskning har förutsatt att den döde var en medelålders man, kanske en hövding. Därför kallas röset allmänt för "Kungagraven". Nya analyser av människoben funna i kammaren kan tyda på att graven använts under en längre period och att de gravlagda personerna varit tonåringar.

Huruvida graven har ruvat på dyrbarheter och skatter vet vi inte. Men en sommardag 1748 bröt två bönder sten i det gamla röset. Plötsligt hittade de en stenkista. Ivrigt började de att söka igenom röset kanske kunde en skatt finnas där! Hela natten letade de igenom graven efter skatten. Än idag är det obekant vad de båda männen fann, men rykten gick senare i bygden om att något stort hade påträffats.

På 1930-talet utfördes arkeologiska undersökningar av graven. Det var en kraftigt raserad och plundrad grav som arkeologerna grävde fram. Det visade sig att det stora röset inte bara innehöll en utan två gravar! Strax intill den stora stenkistan fann man resta hällar som formade en liten gravkammare, som kom att kallas Prinskammaren på grund av sin ringa storlek.


I samband med undersökningarna rekonstruerade arkeologerna röset och lät öppna en passage, så att besökaren kunde träda in i den en gång dolda gravkammaren för att beskåda de kryptiska stenhällarna.

Intill graven ligger kvarnen Sågmöllan, som byggdes på 1870-talet. Byggnaden är idag en trivsam kaffestuga, där man även kan köpa presentartiklar, vykort och böcker från Riksantikvarieämbetet. Här kan du också hyra MP3-spelare med inspelad guidning på svenska, engelska, tyska och holländska.


Café Sågmöllan

Alldeles intill Kiviksgraven ligger ett mysigt café, Sågmöllan. Fika inne eller ute, välj själva!Sågmöllan är en gammal kvarn som byggdes på 1870-talet. I caféet kan man även kan köpa presentartiklar, vykort och böcker från Riksantikvarieämbetet. Här kan du också hyra MP3-spelare med inspelad guidning på svenska, engelska, tyska och holländska.


Stenshuvud

Stenshuvuds nationalpark är den sydligaste av Sveriges 29 nationalparker. Nationalparken bildades 1986 och omfattar ca 380 hektar. Syftet med parken är att bevara ett storslaget naturområde som har särskilda geologiska och biologiska skyddsvärden och som är av stor betydelse för friluftsliv. Stenshuvud är en av de artrikaste och mest omväxlande nationalparkerna i vårt land.

Berget Stenshuvud är 97 meter högt. Från bergets topp är utsikten storslagen. I söder breder de flacka sandfälten ut sig med vida hedar och blomsterrika torrängar. Mot havet avslutas sandfälten med en badvänlig sandstrand. Nedanför berget är kustremsan mer dramatisk med skarpskurna klippor och klapperstensfält. Där utanför breder ett blått hav med fri horisont ut sig. I klart väder syns Bornholm i söder och vänder man blickarna mot norr kan man ana blekingekusten. In mot land har man sommartid en fantastisk yv över ett nästan heltäckande tak av lövskog.

Trots att Stenshuvuds nationalpark är relativt liten till ytan finns här flera olika naturtyper som ger plats för en enorm artrikedom. Närheten till havet ger ett milt klimat som gör att bland annat murgröna och avenbok frodas.

Ett tips är att ta er upp till Stenshuvud från söder istället för "vanliga" hållet. Kör in mot Knäbäckshusen (efter Rörum), kör sedan mot Stenshuvud S, genom ett sommarstugeområde och parkera bilen på parkeringen (vid Rörums norra å). Då går ni genom skogen på en rödmärkt stig (som emellanåt knappt syns) på detta vis:för att komma ut till denna utsikt:Kiviks marknad


Är man i närheten av Kiviks marknad bör man åka dit. Det är Sveriges största marknad (sägs det åtminstone). Mer än 1000 knallar och 100.000 besökare brukar komma till marknaden. Marknaden är mycket gammal. Den lär ha uppstått när Hansan etablerade sig i Kivik för att köpa upp sill, salta sillen och sedan sälja den vidare ut i Europa. Ursprungligen hölls marknaden inne i Kiviks samhälle, men efter hand som marknaden växte blev till slut området för litet. Marknaden flyttades därför till Vitemölla och senare till den nuvarande platsen mellan dessa orter.

1866 ändrade man datumet för marknaden från augusti månad till juli. Marknaden har sedan dess hållits årligen med undantag för åren under andra världskriget.

Piratenpriset brukar delas ut av Piratensällskapet i samband med marknaden.


Ett tips är att handla vad ni är sugna på att äta nere i hörnet där det finns massor av matstånd (allt från älgkebab till thaimat och langos), och sedan sätta er ner i gräset och beundra utsikten över Hanöbukten.


På marknaden kan man hitta i stort sett det mesta ;)


RSS 2.0