Sandhammaren

Sandhammaren är Skånes sydostligaste hörn. Förr i tiden var Sandhammaren mest känt för de rev utanför där fartyg ofta gick på grund när man skulle runda Sverige. Det dröjde till 1862 innan Sandhammaren fick en fyr som varning för de förrädiska sandrevlar utanför där starka strömmar även vid mitten av 1800-talet årligen orsakade 10-15 fartygsstrandningar. Sandhammarens Räddningsstation räddade 1 421 personer mellan år 1855 och 1945 (då stationen lades ner). I den byggnad som räddningsstationen fanns, finns idag ett museum där Sveriges äldsta livräddningsbåt förvaras.

Den fyr som fortfarande finns på Sandhammaren invigdes 1862 och är konstruerad av den tidens främste fyrkonstruktör Nils Gustaf von Heidenstam. Sandhammarens kvarvarande fyr, tillsammans med tvillingfyren som låg ca 300 meter åt nordost, var de första fackverksfyrarna i järnkonstruktion i landet. Tvillingfyren monterades ner och forslades 1904 på pråm till Stockholm och sedan vidare till Pite Rönnskär, där den fortfarande finns.
Den kvarvarande fyren i Sandhammaren är byggnadsminnesförklarad. Fyren och tillhörande byggnader ägs av Sjöfartsverket. Visning sker varje år på radioamatörernas internationella fyrdagar i augusti.

Området vid Sandhammaren var i stort sett bortglömt och vilt långt in på 1800-talet. Idag är Sandhammaren mest känt för att det är en av Sveriges finaste sandstränder med fantastiskt fin sandstrand både vad det gäller vithet och finkornighet. Sandstranden sträcker sig flera kilometer både åt öster och väster, i väster ända bort till Löderups Strandbad. Väl på stranden får man alltid plats, dock kan det ibland vara lite värre med parkeringsplats för bilen och då kan man få parkera väldigt långt bort längs vägen. Ett tips kan då vara att istället åka till västra delen, vid Tyge å (sväng av mot Backåkra och följ vägen hela vägen ner till stranden) och parkera istället.


På Sandhammaren finns en kiosk som även erbjuder mat.

Reservatsbestämmelser gäller i området.

Text & bilder hämtade från www.wikipedia.se samt www.loderupturism.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0